Címlap FOTO 2012 -II. Félév FOTOALBUM 2012. 12. 28. Boráldás

FOTOALBUM 2012. 12. 28. Boráldás

2012. 12. 28. Boráldás

Sok évszázados hagyományt őrizve János napon szokták boraikat megáldatni a pincegazdák. Erre a rendezvényre gyűltünk össze idén is ott, ahol az Avasi pincesorok kezdődnek, az avasi református temető alatt, a Papszer utcai imateremben.

Itt a hagyományok rendjén vannak. A halandó földi élet keretei pár méteres körzetben koncentrálódnak itt a kereszteléstől a pincesorokon eltöltött éveken  és a vasárnapi Istentiszteleteken át egészen a temetőig.

A boráldásra hozott borok egyre gyűltek az asztalokon és az avasi harangtoronnyal ellátott ünnepi cimkét kaptak.


A kisképek vetítése automatikus. Nagyobb mérethez kattints a képre, úgy is elindíthatod a vetítést.

Mikor minden bor meglelte a helyét, az asztaltársaságot az elnök köszöntötte, majd Hangó Tiszteletes úr és felesége közös szertartása során megáldásra kerültek.

cc


A szertartást követően egy rövid műsor keretében Jacsó Pali tagtársunk előadásában meghallgattuk a Szőlőszem álmát, ( > > Itt olvashatod) és egy érdekes kisfilmet Melinda aláfestő szövegével és Vivaldi négy évszakjával.


Ezt követően a legjobb borokat kóstoltuk, közben a terülj-terülj asztalkámról is csipegetve.

Végül még egy órát társalogtunk borról, barátságról, az elmúlt és a még előttünk álló ünnepekről. Megállapítottuk - közösen, egyetértésben és immár sokadszor - hogy a legjobb társaságba csöppentünk bele mindannyian.

A kisképek vetítése automatikus. Nagyobb mérethez kattints a képre, úgy is elindíthatod a vetítést.


Egy kis kultúra sohasem árt: 

Magyar Katolikus Lexikon > J > János pohara


János pohara, Szent János pohara: a Szent János apostol ünnepén (XII. 28.) szentelt →bor, melyet ünnepélyesebb családi, közösségi alkalmakkor mint →áldomást fogyasztottak, →Szent János áldását kérve. Természetesen ~nak mondják a poharat, kelyhet, üveget is, melyben a szentelt bort tartották és kínálták. - ~hoz számos jámbor szokás kötődött. Hajdani borküldésre, barátságajánlásra következtethetünk a jánosköszöntés, jánosolás szokásából. Legtovább a koldusok és gyermekek világában maradt fenn, akik e szavakkal kopogtattak be a házakba: „elküldtek a Szt János-pohárral”. ~val megszentelték a hordókat, a szőlőket, s fölhintették az egész házat, hajlékot. Gyógyító erejében is hittek, így a jánosolók erőt és egészséget véltek meríteni a ~ból. - Áttételesen ~ a →kehely (János ap. attrib-a). Kiürítése a szenvedés elfogadását jelenti a János, valamint anyja és testvére felé elhangzott szavak alapján: „Ki tudjátok inni a kelyhet, melyet majd én kiiszom?” (Mt 20,22). De a ~ jelképe a megszentelt szerelemnek is, az Úr Jézus és János ap. közötti szeretet alapján. A pap a kk. lit-ban e szavakkal nyújtotta a kelyhet a közös életre induló mátkapárnak: Bibe amorem Sancti Johannis! ('Igyátok Szt János szerelmét!'). Idővel a lit-ból e mozzanat kiveszett, annál tovább megmaradt a lakodalmas szokások között. A lakodalmat ált. ~ nyitotta meg, ill. ez volt a búcsúpohár. A manapság szokásos első, ünnepélyes koccintás is (eredeti tartalmát és jellegét elvesztve) vsz. a ~ra megy vissza. - A prot. népnyelvbe a ~ jánosáldás névvel ment át, főként búcsúzáskor itták. **