sound by jbgmusic
ttvr008.jpg
Üdvözlünk!
Oldalainkat 2 vendég böngészi
Ma 2021. július 24., szombat, Kinga és Kincső napja van. Holnap Kristóf és Jakab napja lesz.
Címlap X - Akták X / 9 Napenergia

X / 9 Napenergia

Magyarország villamos energia igényének 12-szeresét lehetne előállítani napenergiából úgy, hogy a napelemek nem vennének el helyet a mezőgazdaságtól - állítja közleményében az Integrált Mikro/Nanorendszerek Nemzeti Technológiai Platformja.

Magyarország területére átlagosan - négyzetméterenként és évente - 1250 kWh energia érkezik a Napból. Miután egy átlagos család villamos energia igénye ennek a duplája, így elvileg 2 négyzetméternyi felületre érkező napenergia tudná azt fedezni.

A közlemény nem említi, de a napsugárzásból villanyáramot előállító, korszerűnek mondott napelemek - ezeket nem szabad összetéveszteni a meleg vizet készítő napkollektorokkal - hatásfoka ma valamivel 10 százalék felett van. Így egy átlagos háztartás villanyáram szükségletét közel 20 négyzetméternyi napelem tudná megtermelni.

A közlemény idézi az Európai Fotovoltaikus Ipari Szövetség idei felmérésének eredményét. Eszerint Európában - így Magyarországon is - a tetők 40 százaléka, a homlokzatoknak pedig a 15 százaléka alkalmas a napelemek hatékony felhasználására. Épületekre telepítve a napelemeket, azok a mezőgazdasági területeket sem vonják el az élelmiszertermeléstől. Ez utóbbi megjegyzés - az ugyancsak megújuló energia forrásnak számító - biomasszára vonatkozik, amely az élelmiszer növények termelésétől vesz el termőterületeket.

A közlemény kiemeli, hogy a napelemes áramtermelés különösen nyáron lenne előnyös, amikor nappal teljes teljesítménnyel működnek a légkondicionálók. Ezek ellátására, nappali csúcserőművekként szolgálnának a napelemek.